Za
niedługo Wielkanoc i podam oryginalny sposób na ozdobie naszych pisanek.
Wystarczą do tego: – łupiny z cebuli (tzw. cebulak, zacznijcie już go zbierać).
Przygotowanie:
Znaleziono w
Wystarczą do tego: – łupiny z cebuli (tzw. cebulak, zacznijcie już go zbierać).
- - listki, gałązki zielone, np z pietruszki i małe kwiatki,
- - rajstopy lub siateczka drobna, pokrojone na 10 cm odcinki (jeden taki odcinek na jedno jajko)
- - garnek do gotowania,
- - ocet (2-3 łyżki),
- - łupiny z cebuli (1-2 cebul na 1 jajko),
- - jajka (najlepiej w białych skorupkach) .
Przygotowanie:
1. W
uciętej rajstopie zawinąć supeł z jednej strony, delikatnie włożyć
jajko, na skorupce jaka umieścić listki. Żebyśmy mogli je dobrze
umieścić, dobrze jest je lekko namoczyć w wodzie, potem delikatnie
rozprostować.
2. Delikatnie teraz naciągnąć rajstopę (uważać by listek nam się nie zniekształcił) i związać na supeł rajstopę z drugiej strony.
3.
Do garnka dodać łupiny z cebuli, wlać ocet i zalać wodą, gotować około
30 minut. Następnie delikatnie włożyć do garnka jajka, by nie popękały.
Gotować około 10 minut.
4.
Im dłużej jajka się gotują, tym bardziej mają intensywny kolor, są
ciemniejsze. Ale jeśli znowu za długo gotujemy jajka, to robi się wokół
żółtka taka ciemna, nieprzyjemna otoczka.
5.
Gdy jajka są już gotowe, wyjmujemy je z garnka i studzimy. Tylko z
ostygniętych jajek możemy ściągnąć rajstopy wraz z listkami. Jeśli
chcemy aby nasze jajka miały piękny połysk, wystarczy je wypolerować
odrobiną oleju.
Znaleziono w
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz